Van élet a műanyag után is?

  1. július 1-jétől megszűnik az eldobható műanyagok forgalmazása Magyarországon. A 2019-ben az Európai Unió által elfogadott, műanyagokról szóló irányelv szigorú tilalmat rendelt el azokra a műanyag termékekre és csomagolásokra, melyek a legnagyobb mértékben, hozzávetőlegesen 90 000 tonnát is elérő mértékben szennyezik a Csendes-óceánt és annak térségét. A júliusban hatályba lépő direktíva célja, hogy jelentősen visszaszorítsa a műanyag használatot és az abból eredő szennyezést, mely a bolygó vizeit sújtja.

Az Európai Unió döntése az egyszer használatos műanyagok betiltásáról minden tagállamra vonatkozik, így végre a hazai áruházak polcairól is eltűnhetnek az eldobható műanyagok és a nejlon zacskók. A tiltás első hallásra meghökkentő lehet azok számára, akik hozzászoktak ezekhez a kényelmi termékekhez, ugyanakkor ez a döntés még csak az első eleme a műanyag szennyezéssel szembeni fellépés hosszú távú tervezetének.

Milyen termékeket érint a tiltás?

Elsősorban az eldobható eszközöket érinti a tiltás, melyek alternatív termékekkel már helyettesíthetők, ezért senkinek sem kell attól tartania, hogy alapjaiban kell megváltoztatnia vásárlási vagy fogyasztási szokásait.

A betiltott termékek köre:

  • egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
  • egyszer használatos tányérok,
  • szívószálak,
  • fülpiszkálók műanyag nyéllel,
  • léggömbök pálcikái, és
  • oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Az új szabályok nemcsak a felsorolt műanyagok tiltására térnek ki, hanem a hulladékok újrahasznosításáról is rendelkeznek. A tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük újrahasznosítási céllal, valamint a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25%-ban, 2030-ra pedig már 30%-ban újrahasznosított anyagból kell készülniük. Az új szabály tehát azon felül, hogy csökkenti a forgalomba kerülő műanyagok mennyiségét a tiltás által, az engedélyezett műanyagok újrahasznosítását is szigorúan megköveteli.

Nem is olyan régen, az eldobható műanyagokat még üdvözölte a társadalom és forradalmi megoldásként tekintett rájuk. Az egyszer használatos termékek praktikusak, olcsók, könnyűek, könnyen előállíthatók, és ami a legfontosabb, strapabíró megoldást jelentettek az emberiség rohanós hétköznapjaiban. Épp a műanyagok szívóssága lett a vesztünk, hiszen berobbanásukkor még senki sem sejtette, hogy hosszú évszázadokig elborítják majd a Földet. Az eldobható műanyag étkészletek, szívószálak gondtalanná tették a kerti partikat, nem kellett elmosni vagy tárolni őket. A kényelem miatt senki sem kérdőjelezte meg a létjogosultságukat, és egyre jobban terjedtek világszerte. Arra azonban, hogy hova kerül használat után a pörköltszaftos fehér tányérkája, már kevesen gondoltak.

A műanyaggal való felelőtlen viszonyunk egy mérgező kapcsolattá fajult, mely elképesztő mértékben veszélyezteti otthonunk természeti értékeit és a bolygó ökoszisztémáját. Felfoghatatlan mennyiségű műanyag kerül évente az óceánokba és a szennyezés egyre csak növekszik, 2025-re mintegy évi 17,5 millió tonna tengerbe kerülő hulladékkal számolnak. A Világgazdasági Fórum becslései szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal, ami érthető, hiszen a tengeri élőlények száma folyamatosan csökken a műanyag katasztrófa hatásai nyomán.

Az Európai Unió korlátozásai arra kényszerítik a tagállamokat, hogy csökkentsék műanyag-felhasználásukat, a gyártókat pedig hatékonyabb hulladékkezelésre és a hulladékok káros hatásaira való figyelmeztetésre kötelezi. Ennek eredményeképpen több termék csomagolásán látható lesz a környezetre gyakorolt hatása, hogy egyértelművé váljon a fogyasztók számára azok káros hatása.

A műanyagok használatát vissza kell szorítani, amikor csak lehetőség van rá, különösen az olyan termékek esetében, melyeket mindössze néhány percig használunk, mielőtt évszázadokon át szennyeznék a Földet. A felelősség mindannyiunk kezében van. A polcról a mi kezünk emeli le a műanyag csomagolásba csomagolt műanyagokat, amiket felelőtlenül dobunk a szemétbe. Az új európai szabályozásnak köszönhetően júliustól kevesebb eldobható műanyaggal találkozunk majd vásárlás közben, ami egyúttal lehetőséget teremt arra is, hogy megismerkedjünk a műanyag alternatíváját jelentő környezetbarát megoldásokkal.

5% kedvezmény
Nem nyert
Talán legközelebb!
Ajándék szivacs
10% kedvezmény
15% kedvezmény
Nem nyert
Ma nincs szerencséd
Ingyenes szállítás
50% kedvezmény
Ingyenes szállítás
Ajándék pamutzsák
Próbálj szerencsét! Pörgess!!
Írd be az e-mail címed a pörgetéshez. Mesés kedvezmények várnak rád!
Játékszabályzat
  • Egyszer pörgetheted meg a kereket.
  • A csalókat kizárjuk a játékból.