Sokan gondolhatják, hogy a pamut az egyik legtermészetesebb és leginkább fenntartható alapanyag, mellyel számos eldobható, környezetszennyező használati eszköz kiváltható. Ugyanakkor a pamut hagyományos termesztése során jóval több vizet használnak fel, illetve számos rovarirtószert és nitrogén alapú műtrágyát alkalmaznak. Ezek a vegyszerek szennyezik a talajt, a vizeket és üvegházhatású gázok szabadulnak fel használatuk során. A növények betakarítása után a nyers pamut feldolgozásához szintén környezetre és egészségre ártalmas vegyszereket használnak, majd a fonalakat szintetikus anyagokkal, műszállal, műanyag alapú rostokkal „dúsítják”, mesterséges festékekkel színezik. Az így előállított textilek csak részben tartalmaznak pamutot, így nem csak előállításuk során, de használatuk és lebomlásuk alatt is mikroműanyagokat, vegyszereket juttatnak a környezetbe.

Mi lehet a megoldás?

A hagyományos termesztésű és feldolgozású pamut helyett, válasszunk GOTS (Global Organic Textile Standard) minősítéssel rendelkező pamut alapanyagból készülő textíliákat, ruhadarabokat, biopamut háztartási és fürdőszobai kiegészítőket, szöveteket.

A Globális Organikus Textil-szabvány (GOTS) vezető textilfeldolgozási szabvány, mely minden szerves eredetű textilszálra, azok ökológiai és társadalmi kritériumára, valamint az ellátási láncára kiterjedő független tanúsítvány.

A szabvány célja, hogy világszerte egységesen meghatározza és biztosítsa a textíliák organikus eredetét az alapanyag-betakarítástól a környezeti és társadalmi szempontból felelősségteljes előállításán át, egészen a késztermék címkézéséig és csomagolásáig.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az organikus vagy biopamut termesztése környezetbarát módon, vegyszerek felhasználása nélkül, fenntartható gazdálkodással történik. A terméshozam eléréséhez a pamuttermelők természetes szerves trágyával, gyomlálással, takarmánynövényekkel és hasznos rovarokkal optimalizálják a növekedési feltételeket és őrzik meg a talaj termőképességét anélkül, hogy veszélyeztetnék a környezetet vagy az egészségünket.

A tanúsított biopamut értékesítése Fair Trade módon (méltányos kereskedelem) történik, így nem alkalmaznak gyermekeket munkaerőként, a termelőt nem zsákmányolják ki, biztos megélhetéshez jut és munkája során megteremtik a biztonság és higiénia feltételeit.

A pamutfeldolgozás szigorú követelmények alapján zajlik, így biztosítva a termék kiváló műszaki paramétereit, hogy napi használat, dörzsölés, nyújtás és mosás mellett is hosszú ideig tartós, bőrbarát, mérgezőanyagmentes késztermék kerüljön a vásárlókhoz. A szigorú kritériumok garantálják, hogy a késztermékek nem tartalmaznak egészségre, vagy környezetre káros hatású mérgező kémiai anyagokat, színezőanyagokat, segédanyagokat és vegyszereket. Gyártásukhoz egyáltalán nem használnak mérgező nehézfémeket, aromás oldószereket, formaldehidet, klór alapú fehérítőszereket, génmódosított anyagokat, foszfátokat, PVC-t.

A GOTS minősítéssel rendelkező textil termékek két csoportba sorolhatók:

  1. „organikus”: legalább 95%-ban tartalmaznak tanúsítottan organikus biopamut szálakat.
  2. „legalább 70%-ban tartalmaznak tanúsítottan organikus szálakat, és maximum 10%-ban tartalmazhatnak szintetikus rostokat

Miért jó a biopamut a bőrödnek?

A 100% biopamut tanúsítottan környezetbarát és bőrbarát alapanyag, mely nem tartalmaz káros vegyszereket, amik a környezetet vagy az emberi szervezetet károsítanák. Szemben a hagyományos pamuttal, nem tartalmaz mesterséges szálakat, műanyagrostokat vagy nehézfémeket, ártalmas festékeket, mert a biopamut teljes egészében növényi eredetű. Hipoallergén, ezért használata érzékeny bőrűek számára is biztonságos. Az alapanyag tartós, hosszú ideig használható, ugyanakkor teljesen lebomlik. Használatukkal nem csak a bőrödet, de a bolygót is megóvhatod a nemkívánatos műanyagoktól!

A Greenwish horgolt actisztító korongok GOTS Organic minősítéssel rendelkező, 100% biopamut fonalból, kézműves technológiával készülnek Magyarországon.

Keresd webáruházunk biopamut sminklemosó korongjait és ne feledkezz meg a bevásárláshoz szükséges biopamut hálós bevásárlótáskáról sem, mellyel kiválthatod a műanyag tasakokat!

5% kedvezmény
Nem nyert
Talán legközelebb!
Ajándék szivacs
10% kedvezmény
15% kedvezmény
Nem nyert
Ma nincs szerencséd
Ingyenes szállítás
50% kedvezmény
Ingyenes szállítás
Ajándék pamutzsák
Próbálj szerencsét! Pörgess!!
Írd be az e-mail címed a pörgetéshez. Mesés kedvezmények várnak rád!
Játékszabályzat
  • Egyszer pörgetheted meg a kereket.
  • A csalókat kizárjuk a játékból.